Ga naar hoofdinhoud

De Lingense Alliantie is in opdracht van ProRail bezig met de werkzaamheden voor het project SpoorOmgeving Geldermalsen. Een van de werkzaamheden betreft het realiseren van geluidsschermen in de omgeving Geldermalsen en Tricht. Op deze pagina leest u meer informatie over de geluidsschermen, zoals planning, locaties, hoogte en visuals.

Achtergrond

ProRail is als beheerder van het spoor verplicht om geluidssanering voor de hoofdspoorwegen uit te voeren. Het saneringsplan (MeerJarenProgramma Geluidsanering) bevat maatregelen om de geluidsbelasting vanwege de spoorweg op de gevel van woningen zoveel mogelijk te beperken tot de wettelijk geaccepteerde geluidsnorm. De maatregelen betreffen het toepassen van raildempers en het plaatsen van geluidsschermen. Bij het plaatsen van de geluidschermen is rekening gehouden met stedenbouwkundige bezwaren van de voormalig gemeente Geldermalsen. Factoren om de hoogte van het geluidsscherm te bepalen zijn onder andere: eisen vanuit ProRail (onderhoud & effectiviteit), stedenbouwkundige bezwaren, afstand van woning(en) tot het spoor. Bekijk hieronder de vastgestelde locaties en hoogte van de geluidsschermen in Geldermalsen en Tricht.

Update geluidschermen voorjaar 2021

Overzicht van geluidsschermen met hoogte in Tricht en Geldermalsen.

Ontwerp

Er zijn twee soorten geluidsschermen: geluidsschermen van houtvezelbeton (zie groene kleur) en transparante geluidsschermen (zie blauwe kleur).

Bij het oostelijk perron en op de Lingebrug plaatsen wij transparante geluidschermen en op de overige locaties worden de geluidsschermen van houtvezelbeton. Zie hieronder voor een impressie van de geluidsschermen.

Buitenzijde dichte geluidsschermen van houtvezelbeton

Open geluidscherm van glas op fietsbrug

Binnenzijde dichte geluidsschermen van houtvezelbeton

Open geluidsscherm van glas bij derde spoor (oostzijde Lingebrug)

Impressie nieuwe geluidschermen

Back To Top