Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam DLA

Binnen het project SpoorOmgeving Geldermalsen dragen wij ons steentje bij aan de duurzame initiatieven. Binnen de Lingense Alliantie (samenwerking tussen Mobilis, Dura Vermeer en ProRail) is er de afgelopen maanden hard gewerkt om verschillende mijlpalen, met een duurzame insteek, te behalen.

Duurzaamheid voor De Lingense Alliantie staat in het teken van hergebruik van materialen. Voordat de reizigersonderdoorgang in gebruik is genomen bij Station Geldermalsen, liepen de reizigers boven het spoor langs via de voetgangerstraverse. Met de komst van de tunnel werd de traverse overbodig en is deze in de buitendienststelling van augustus 2021 gedemonteerd. De traverse was nog in goede staat en is voor een groot deel hergebruikt op een ander project van Mobilis in Diemen, waar een spooronderdoorgang gebouwd wordt. Hier heeft de traverse een mooie nieuwe functie gekregen als loopbrug.

Bij het graven van de onderdoorgangen in Tricht en Geldermalsen is binnen dit project veel grond vrijgekomen. Een deel van de grond hebben we opnieuw kunnen toepassen binnen het werk, deze hebben we tijdelijk in twee depots opgeslagen. De grond is later hergebruikt bij de grondwal langs de Genteldijk. Hier is c.a. 3000m3 grond gebruikt om de wal te bouwen. Later zaaien we de wal in met een kruidenmengsel dat aantrekkelijk is voor insecten, dit draagt bij aan de biodiversiteit.

De overgebleven grond proberen we zoveel mogelijk af te zetten in de nabije omgeving om transportbewegingen te verminderen. Door de grond eerst in tijdelijk depot te zetten hebben we de tijd om een geschikte nieuwe gebruiker te vinden. Momenteel hebben we nog 1 depot liggen bij het station, met deze grond kunnen we de laatste werkzaamheden rondom het station afronden. Het restant voeren wij af.

Daarnaast hebben wij de afgelopen maanden veel werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor tussen Geldermalsen en Tricht. We hebben een vrij liggend derde spoor aangelegd waardoor de MerwedeLingelijn nu een eigen perron heeft op Station Geldermalsen. Voor dit nieuwe spoor hebben wij de dwarsliggers (de dragers van de spoorstaven waar de trein overheen rijdt) opnieuw toegepast. Deze dwarsliggers zijn op een ander project vrijgekomen en bleken na het doen van een keuring in goede staat om her te gebruiken in het derde spoor. We hebben hiermee ongeveer 2000 dwarsliggers een nieuwe bestemming kunnen geven!

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit bericht, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen per mail: info@delingensealliantie.nl of via telefoonnummer 06 535 998 51. Wij zijn ook per Whatsapp bereikbaar.

Bericht delen:

Neem contact met ons op
Heeft u vragen over de werkzaamheden van De Lingense Alliantie? Of heeft u een goed idee voor het project SpoorOmgeving Geldermalsen? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

  06 53 59 98 51

  info@delingensealliantie.nl

  De Lingense Alliantie
  Kostverlorenkade 16
  4191 CH Geldermalsen

  © De Lingense Alliantie

  Back To Top